Tjekliste til magneter Der er flere ting, man skal have styr på, når man begiver sig ud i magneternes verden. Det behøver ikke nødvendigvis at være kompliceret (alt efter opgave og behov), men det er vigtigt, at I stiller jer selv nedenstående spørgsmål, før I går i gang med projektet. Dette for at sikre jer, at I kommer i mål med den rette magnettype fra starten og ikke bruger unødig tid på forkerte løsninger.

Her er tjeklisten og de 10 ting I bør have styr på:

1: Magnetens styrke

Det lyder banalt, men en del kunder ved faktisk ikke, hvor stærk magneten skal være. Udtalelser som ”Den skal være rimelig stærk” eller ”Magneten skal bare holde en lille smule” kan indikere alt fra et par kilo til flere hundrede kilo. For en tekniker eller projektleder, som ikke er vant til at anvende magneter i sine applikationer, kan det også være sin sag at finde ud af, hvor stærk magneten skal være, hvis der ikke er tale om et normalt lodret træk. Der er rigtig mange magnettyper at vælge imellem, og er I i tvivl, er I altid velkommen til at kontakte os.

 

2. Dimension

Skal det være en flad, rund magnet (discmagnet), firkantet blokmagnet? Skal der være hul, nedsænkning til skrue? Dimensionen skal altid ses i forhold til styrken. For hver millimeter I øger diameteren, højden eller fx bredden mv øger I styrken for magneten.

3. Indkapslet eller rå industrimagnet

Skal magneten være inkorporeret i metal eller gummi? Eller skal den fungere som ren råmagnet fx ligesom en neodymium magnet? Neodymium magneter er ikke indkapslet på nogen måde og vil derfor være magnetisk I begge ender. Det vil de fleste af vores indkapslede magneter ikke være som standard (dog ingen regel uden undtagelser).

4. Metal modstykkets beskaffenhed

Er jeres metal modstykke coated, lakeret eller korroderet på nogen måde? Hvor tykt er det? Jo tyndere metallet er, jo mindre magnetisme vil I kunne opnå fra magneten. Er der en given luftspalte i form af coating eller korrosion på metal modstykket vil det også have indvirkning på magnetens styrke.

5. Fugt

Sidder magneten i fugtholdigt miljø skal det uden undtagelser også indtænkes i jeres løsning. Neodymium magneter tåler ikke fugt, og de vil på sigt korrodere og dermed miste mere og mere af sin magnetiske styrke. Ved fugtholdige miljøer skal magneten altid være indkapslet eller der kan i nogle tilfælde vælges en ferrit magnet som alternativ. Kontakt teknisk afdeling for yderligere informationer om netop sidstnævnte.

6. Temperaturkrav

Er der bestemte krav til arbejdstemperaturen for magneten, skal dette også tages i betragtning. I nogle applikationer giver det sig selv, men der er steder, hvor man ikke umiddelbart ville tænke over temperaturen. Dette især, hvis magneten fx sidder i produktionen eller i nærheden af lyskilder, der afgiver meget varme.

 

7. Udefrakommende påvirkninger

Skal magneten kunne håndtere stød, vibrationer, kemikalieholdigt miljø, saltvand mv. Alle disse elementer har indflydelse på, enten hvor stærk magneten skal være, hvorvidt den skal være indkapslet ellerom den skal have andre særlige egenskaber.

8. Direkte eller indirekte kontakt til metal modstykket (air gap)

Hvis I skal opnå fuld styrke fra magneten skal der være direkte kontakt mellem magnet og metal modstykke. Er der ikke det, skal der vælges en stærkere model eller luftspalten skal mindskes.

9. Gevind

Er der behov for gevind, skal magneten altid være indkapslet i enten metal eller gummi. På den måde kan I på sikker vis fæstne magneten i et givent emne uden at skulle være afhængig af lim, indfræsning mv. Ved brug af neodym ring magneter kan I dog stadig fæstne magneten med skrue uden at indkapsle magneten.

10. Magnetisering

Magneter kan magnetiseres på forskellige måder. Som standard er neodymium magneter magnetiseret aksialt, men de kan også magnetiseret diametrisk samt på flere andre måder. Har I bestemte krav til magnetiseringen for en neodym magnet bedes I tage kontakt til vores tekniske afdeling.

 

Ovenstående liste er ikke udtømmende, men den kan give jer et godt indblik i de elementer I bør have tænkt over inden I går i gang med jeres projekt. I er altid velkomne til at ringe ind til os for uforpligtende råd og vejledning.